11 151 munkabaleset az első félévben!

2019.08.25

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya közzétette tájékoztatóját a munkabalesetek alakulásáról a 2019. év I. félévére vonatkozólag. A tájékoztató a 2019. július 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített, feldolgozott adatait tartalmazza. A tájékoztató alapján 11 151 munkabalesetet jelentettek be. Ez a szám a korábbi évek azonos időszakához képest a legmagasabb!

A munkabalesetek száma az elmúlt 5 évben

A 3 munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről készült munkabaleseti jegyzőkönyvet a tárgyhót követő hónap 8. napjáig a munkáltatónak meg kell küldenie a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság részére. A munkabaleseti adatokat a munkavédelmi hatóságoknál tárgyhót követő hónap végéig dolgozzák fel, egyes egyedi ügyeket leszámítva (pl. munkáltatói kivizsgálás elhúzódása, jogkövetés hiánya, jogvita esetén). Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a munkabalesetek bekövetkezését követő hónap végéig a feldolgozottsági arány hozzávetőleg a 95%-ot éri el.

A halálos munkabalesetek esetén akár 30% különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között.

A munkabaleseti jegyzőkönyvek munkavédelmi hatóság részére történő megküldési idejének eltolódása a jogvitákból eredő döntések meghozatala miatt történik. Részletes elemzésekhez szükséges adatok csak a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvekből nyerhetők.

Összehasonlító adatok a munkabalesetek alakulásáról

A munkabalesetek megoszlása a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának szakmai vezetése által meghatározott egyedi csoportosítás szerinti nemzetgazdasági áganként és nemenként

A munkabalesetekkel kapcsolatos munkavédelmi hatósági intézkedések

A teljes tájékoztatót IDE kattintva letöltheti.


Forrás: ommf.gov.hu