Hogyan előzzük meg a karácsonyi tűzeseteket?

2018.12.22

A karácsonyi, adventi időszakban visszatérő probléma az ünneplők házaiban, lakásaiban bekövetkezett tűzesetek amelyek legtöbbször a sietségnek, figyelmetlenségnek és a nem megfelelő tájékozódottságnak tudhatók be.

A következőkben nézzünk néhány tanácsot amivel megelőzhetők ezek a könnyen nagy anyagi kárral  járó vagy akár emberi életeket is megkövetelő tűzesetek.

  1. A gyertyagyújtás előtt a gyertyákat mindig nem éghető anyagból készült alátétre - kerámia, fém csészealj, vagy tányér - tegyük. Számos tűzeset keletkezik abból, hogy a gyertya eldől és meggyújtja az adventi koszorút vagy az asztalon tárolt egyéb éghető anyagot. Az égő gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, ez fokozottan igaz akkor, ha gyerekek vannak a közelben.
  2. A tűzgyújtó eszközöket ajánlatos minden használat után gondosan elzárni a gyermekek elől.
  3. Kizárólag a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos díszeket, izzósorokat vásároljunk. Az olcsó, legtöbbször a Távol-Keletről származó elektromos díszítések rossz minőségük miatt nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem azért is, mert az esetleg bekövetkezhető zárlat vagy túlmelegedés könnyen tüzet okozhat. Az elektromos díszeket ne hagyjuk bekapcsolt állapotban és még az aljzatból is húzzuk ki, ha elmegyünk otthonról, vagy ha lefekszünk aludni!
  4. Olyan fát válasszon, amelynek tűlevelei friss, zöld színűek és ha hozzáérünk nem hullanak le.
  5. A karácsonyfa elhelyezésnél érdemes ügyelni arra, hogy minél távolabb helyezzük a hőforrásoktól (kandalló, radiátor, konvektor, stb.), függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől oly módon, hogy tűzeset esetén a menekülési útvonal biztosított legyen.
  6. Felborulás ellen a fát a talpba legalább 10 cm mélyen faragjuk be.
  7. A tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül. A tűzhelyen felejtett olaj, zsír ha kigyullad, a legjobb megoldás, ha letakarjuk az edényt a fedelével, így a tűz nem kap oxigént és elalszik. Az ilyen tüzeket vízzel semmiképpen ne oltsuk mert a forró olaj szétfröccsen és meggyújtja a környezetét is.
  8. Feszültség alatt lévő elektromos berendezés közelébe vizet tűz oltására ne használjunk, ilyenkor a kezdeti tüzet nagyobb konyharuhával, pokróccal stb. tudjuk eloltani úgy, hogy ráterítjük a tűzre.
  9. A tűz oltásra szintén jó megoldás lehet a kereskedelmi forgalomban kapható tűzoltó készülékek megvásárlása. 
  10. A kiszáradt fenyő rendkívül tűzveszélyes. Lehetőleg olyan fenyőtalpat válasszunk ami alkalmas víz tárolására. Naponta adjunk hozzá friss vizet.

Minél több idő telik el szenteste óta, a meleg lakásban felállított és feldíszített fenyőfa annál jobban kiszárad, s nagyon könnyen lángra lobbanhat. Az alábbi videó rendkívül jól szemlélteti, hogy miért érdemes a fát rendszeresen locsolni.

Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetek ezek a tragikus esetek.


Tűzoltó készülék vásárlása esetén az árakról érdeklődjön telefonon vagy email-ben.

Tel.: +36 20 945 3906

E-Mail: szikora.mernokiroda@gmail.com


Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Szikora Zsolt